Pàgines

dissabte, 28 de febrer del 2015

Còpies automàtiques de la configuració d'usuari a GNU/Linux

Si sou usuaris maldestres de GNU/Linux com jo (segurament no ho sereu tant), és possible que algun cop hagueu perdut la vostra configuració d'escriptori per ves a saber quin motiu, tal com m'ha passat aquesta tarda. Això pot incloure, entre d'altres:

-Fons d'escriptori
-Elements del quadre (en el meu cas faig servir XFCE, i evidentment el tinc configurat al meu gust)
-Aplicacions d'inici (per exemple, Conky, Plank...)
-Comportament de l'administrador d'arxius (per exemple, la forma de mostrar la informació al Thunar, si els fitxers i carpetes s'han d'obrir amb un sol clic o no...)
-Configuració del ratolí
-Tema, comportament del gestor de finestres


I així fins a completar totes les opcions que hagueu configurat del vostre usuari. Faria mandra haver-ho de tornar a configurar tot plegat, no? Afortunadament com gairebé tot (excepte potser, la mort, els impostos i Espanya) això té una solució prou bona. Ja fa molt temps que tinc configurat el cron perquè em faci còpia d'algunes carpetes que considero importants (i també que vagi eliminant còpies antigues); tots sabem que aquestes coses si s'han de fer manualment acaben per no fer-se, o no fer-se tant com caldria.

Aviso que aquesta és la meva forma de fer-ho; segur que hi ha formes més elegants, eficients, sexys o simplement diferents; un dels molts avantatges de Linux és que hi acostuma a haver més d'una solució per a qualsevol problema i cadascú pot triar la que li vingui més de gust. Començo mostrant el meu cron:

00 10 * * * /home/tomi/Copy/scripts/copies_EEE_manjaro.sh
05 10 * * * find /home/tomi/Copy/diversos/bkp_EEE/manj_bkp* -atime +15 -exec rm {} \;

Evidentment hi podeu afegir que us enviï un correu electrònic cada cop que s'executa, tal com explico aquí, però jo al final me'n vaig cansar i ho vaig treure. La segona instrucció elimina còpies que tinguin més de quinze dies; la primera executa l'script que hi ha a continuació:

 rsync -auvzP --exclude chromium .config /home/tomi/Copy/diversos/bkp_EEE
cp -aruv .gnupg /home/tomi/Copy/diversos/bkp_EEE 
cp -aruv .ssh /home/tomi/Copy/diversos/bkp_EEE  
cp -aruv .bashrc /home/tomi/Copy/diversos/bkp_EEE
cp -aruv .conkyrc /home/tomi/Copy/diversos/bkp_EEE
cd ~/Copy/diversos/bkp_EEE/ && tar czvf manj_bkp_$(date '+%Y%m%d').tgz ~/Copy/diversos/bkp_EEE/.config/
 La primera instrucció fa referència a la carpeta que avui mateix m'ha estalviat una bona estona de feina: .config, al directori d'usuari. Vaig canviar de cp a rsync per a excloure la carpeta de configuració del chromium, que vaig veure que ocupava molt d'espai i vaig preferir no copiar. Les tres que vénen a continuació no tenen cap secret, i l'última el que fa és comprimir el resultat de la còpia de la carpeta .config i afegir la data de la còpia al nom del fitxer comprimit.

Només un últim consell en base a la meva experiència d'avui al recuperar la còpia: no ho feu des d'una sessió gràfica amb el vostre usuari; sortiu de la sessió i feu-ho amb un terminal virtual amb Ctr+Alt+F2,per exemple.

Linux mola!