Pàgines

dissabte, 12 de juliol del 2014

Arrencada dual Manjaro Linux i Windows 8

Sembla que Micro$oft ens ho pensa posar cada cop més difícil pel que fa a les arrencades duals de Windows i Linux. Sense anar més lluny, tal com m'avisava l'amic @jmntgd, ara una simple actualització del Windows es pot carregar el GRUB.

La qüestió és que em cal ordinador amb Windows per a treballar, i no sabia si me'n sortiria de posar-hi també un Linux amb arrencada dual, després de llegir tots els problemes que hi tenen molts usuaris, però gràcies a la gran feina de la gent de Manjaro me'n vaig sortir en un tres i no res i sense cap complicació (ara ja es pot fer fins i tot amb l'instal·lador gràfic; ja no cal fer-ho amb CLI com fins fa poc en cas d'equips amb UEFI). Heus aquí com ho vaig fer:

1 - "Encongir" la partició del Windows tal com explica aquest tutorial. Importantíssim: fer còpia de seguretat abans! Si jo no ho vaig fer és perquè era un Windows acabat d'instal·lar i em suposava menys feina començar de zero si fallava alguna cosa. El mateix tutorial explica com fer la còpia.

2 - Desactivar el Fast Boot. Al mateix enllaç anterior està explicat: cal anar al Tauler de Control, Sistema i Seguretat, Opcions d'Energia. Un cop aquí, triar el que fa el botó d'apagada i desactivar l'arrencada ràpida.

3 - Desactivar el Secure Boot. Per a accedir-hi haureu de prémer "Supr", F2 o potser alguna altra tecla en arrencar l'equip, o consultar el manual de la placa base per a saber quina és exactament. Al meu encara no sé quina tecla és perquè les anava prement totes dues alternativament.

4 - Aquest pas segurament no cal, però jo el vaig fer perquè ho indicava a la wiki de Manjaro: un cop arrencada la versió live del sistema a instal·lar, vaig crear una partició de 512 MB tal com s'indica aquí.

5 - Ja está! Només vaig instal·lar Manjaro tal com deia més amunt amb l'instal·lador gràfic i en reiniciar ja em vaig trobar el GRUB. A veure què passarà amb les actualitzacions, però de moment funciona correctament.
4 comentaris:

Giorgio Grappa ha dit...

Aaaaaah! Però això del Fast Boot és només si vols deixar l'arrancada dual, oi? Si vull eliminar del tot el Ruindous, salto directament al pas següent, oi?

(Acabo de rebre un bonic Asus X552CL de l'empresa, nou de trinca, i l'estic exorcitzant :-) .)

Tomàs Mallafré ha dit...

Aquesta no me la sé, compte que potser després et dóna problemes per a entrar a la BIOS: http://goo.gl/mXJq2o

Giorgio Grappa ha dit...

Ara m'ho miro, gràcies.

De moment, no he fet res, més que tafanejar. Però sembla que venia amb el Secure Boot deshabilitat.

Giorgio Grappa ha dit...

Tampoc porta el gestor gràfic UEFI d'Asus, és curiós (https://www.youtube.com/watch?v=5Jqy0hDOTtY), quan intento accedir-hi em diu que no hi és.