Pàgines

divendres, 22 de març del 2013

Notificacions electròniques de la Generalitat a Linux

La Generalitat de Catalunya segueix obstinada a utilitzar formats propietaris, tal com es pot veure, per exemple, aquí. A banda de les consideracions ètiques del fet que un govern estigui llençant els diners d'aquesta manera, mentre ens retalla drets bàsics sense fer gaire cosa més que plorar pels diners que Espanya ens roba, hi hauria altres consideracions, com per exemple perquè volen fer servir un format propietari quan hi ha immillorables alternatives a l'abast.

Un altre exemple me l'he trobat avui quan m'he volgut activar les notificacions electròniques. Jo sóc un ignorant en informàtica -i en tot- però no puc evitar preguntar-me si no hi havia una altra solució millor que obligar els ciutadans a instal·lar un programa determinat, per a omplir i signar digitalment un formulari (i dins de la meva ignorància, em temo que la resposta és que rotundament sí). En qualsevol cas, i per si li serveix a algú, això és el que m'ha calgut fer:

-Anar a http://www.adobe.com/products/acrobat/readstep2.html per a descarregar l'Adobe Reader. El servidor ja detecta el sistema operatiu i mostra l'enllaç per a descarregar l'instal·lador.

-Un cop descarregat, cal canviar les propietats del fitxer per tal que tingui permisos d'execució, ja sigui amb l'administrador d'arxius o bé amb la línia de comandes fent
  
~$ chmod +x fitxer.bin

i tot seguit instal·lar-lo, en aquest cas amb

~$ sudo ./AdbeRdr9.5.4-1_i486linux_enu.bin

des de la carpeta on hi ha el fitxer descarregat (amb Debian i derivats funciona així; no sé com va en altres distribucions). Fins aquí la part fàcil; ara ve quan el maten.

-Un cop emplenat el PDF descarregat des de la pàgina corresponent, cal signar-lo amb un certificat digital. Jo he utilitzat el de la FNMT; tinc l'idCat caducat (em van avisar molt amablement quan ja era massa tard) i em feia mandra connectar el lector de DNIe (espero que tot això millori quan tinguem un estat propi, tot i que veient com les gasta actualment la Generalitat, en tinc força dubtes). Aquí he de dir que, entre ruquet que sóc jo, que no ho explica enlloc, i que l'ajuda que he sabut trobar, només es per al sistema operatiu que els encanta als del Govern, no m'havia adonat que cal fer clic al botó "Validar" (una altra felicitació als de la Gene, per utilitzar l'infinitiu i no l'imperatiu com pertoca) per tal de poder firmar.

Actualització a 13/09/2013 després del text difuminat *

Però encara falta fer algunes cosetes més, i com que a l'ajuda de la web no ho explica, no me n'he adonat fins que m'ha sortit una icona anomenada "Adobe Tracker Alert" a l'àrea de notificació. Fent clic a la icona, finalment, he pogut fer tot el que calia per a poder signar el PDF. Malauradament no recordo tot el que he hagut de fer, però els missatges eren bastant clars. El més complicat -sense ser-ho en absolut- és anar a l'apartat Internet de les preferències de l'Adobe Reader, indicar el nom del navegador (en el meu cas, "firefox" -sense les cometes- ha sigut suficient) i just a sota, indicar l'HTML Rendering Library Folder. Al missatge que surt a l'"Adobe Tracker Alert" ja indica els fitxers a buscar: libgtkembedmoz.so o bé libxul.so. En el meu cas, el resultat ha sigut amb el segon, que he trobat buscant amb  

~$ sudo find / -name libxul.so

Així doncs, he escrit /opt/firefox (ja que el resultat de la cerca anterior ha sigut /opt/firefox/libxul.so -i també /opt/thunderbird/libxul.so en el meu cas-) a la casella de l'HTML Rendering...
i ja he pogut signar... no sense abans fer una còpia del meu certificat digital per poder-li indicar la ruta al fitxer d'aquesta còpia a l'Adobe Reader quan m'ho ha demanat (ignoro si hi ha una altra forma de fer-ho). Ja només cal penjar el PDF i ja està.

 * Avui he fet una altra alta, aquest cop amb Manjaro Linux. No sé si la diferència l'ha provocat el canvi de sistema operatiu (la primera l'havia fet amb Linux Mint) o potser la versió de l'Adobe Reader era una altra. La qüestió és que aquest cop, a l'hora de signar, se m'ha obert aquesta finestra:Simplement he seguit l'assistent indicant la ruta al certificat a utilitzar, he signat, he desat el document i l'he penjat.

Després de fer l'alta amb èxit, m'he quedat molt a gust desinstal·lant l'Adobe Reader amb

~$cd /opt/Adobe/Reader9/bin && sudo ./UNINSTALL
Adobe Reader has been successfully removed from your system Què, senzill, no? Doncs res, ja veieu com ens ho posa de fàcil la Generalitat als qui no som usuaris del seu sistema preferit. Ànims!