Pàgines

dimarts, 1 de gener del 2013

Linux Mint Debian Edition

Evidentment la idea d'aquesta entrada no és explicar res que no se sàpiga; més aviat és una publicació de la xuleta que m'he anat fent aquests darrers dies mentre acabava d'afinar el sistema tal com m'agrada, per si a algú li serveix, per mi mateix i perquè em ve de gust :-)


Quan fa uns dies -després d'un tuit de l'amic Sisco Garcia- em vaig plantejar de provar alguna cosa diferent d'ubuntu -després de 5 anys de fer-lo anar-, el primer que se'm va acudir va ser fer un tast de Linux Mint, una distribució que darrerament havia vist créixer espectacularment la seva popularitat.

Pensat i fet, vaig baixar algunes iso's i les vaig provar després de gravar-les en un USB mitjançant unetbootin, i de seguida vaig tenir molt bones sensacions; tan bones que també molt ràpidament em vaig decidir a instal·lar-ne una, primer a l'EEE i després a l'ordinador de sobretaula -a aquest la versió de 64 bits, tot i que fins ara només hi havia posat ubuntu's de 32-

Em vaig decidir en ambdós casos per Linux Mint Debian Edition, després de les proves fetes amb els Live USB i de llegir els pros i contres d'aquesta versió, especialment:

  • You don't need to ever re-install the system. New versions of software and updates are continuously brought to you.
  • It's faster and more responsive than Ubuntu-based editions.

No vaig tocar res a les particions /home (sí que en vaig eliminar, després de guardar-ne una còpia, la majoria de carpetes i fitxers començats amb un punt l'altre dia per a provar Debian Wheezy a l'EEE) i tot va funcionar sobre rodes des del començament.

Vet aquí algunes coses de les quals he anat prenent nota:

- Per tal que funcioni el flash al Chromium, vaig instal·lar el paquet flashplugin-nonfree, cosa que en desinstal·la 2 de la distribució (mint-flashplugin i mint-meta-codecs) però fa que funcioni.

-Per a tenir la interfície del Firefox en català, li vaig posar aquesta extensió, tot i que després d'haver instal·lat Debian Wheezy i tornar a LMDE, vaig actualitzar a Update Pack 6 i ja em va sortir en català sense fer res més.

-Una de les meves manies és veure el percentatge restant de bateria sense haver de posar el cursor al damunt. Mentre vaig fer anar Fluxbox i Enlightenment -gestors de finestres que no descarto seguir utilitzant, especialment aquest últim- ho feia mitjançant Gkrellm, però ara tinc barra de tasques i em resulta més còmode no tenir el Gkrellm surant a la pantalla. En vaig trobar la solució aquí.

-La drecera de teclat per al menú -com a mínim amb l'escriptori Mate- no funciona, però té fàcil solució, explicada aquí.

-Thunderbird en català: s'ha de baixar aquest paquet d'idioma des de Softcatalà i l'extensió Quick Locale Switcher (la que indiquen a Softcatalà ja no és compatible amb la versió actual del Thunderbird); s'instal·len amb el desplegable del costat del cercador de complements i després surt una icona a baix a la dreta de la finestra de l'aplicació per a canviar d'idioma.

-Si el gestor d'actualitzacions diu que una altra aplicació està fent ús d'apt i no hi ha manera de solucionar-ho: http://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?f=199&t=69555

 Això que ve ara ja no és exclusiu de Linux Mint, però són cosetes que aconsello, com a mínim, provar:

-e4rat: gràcies a aquest tuit de @guillemhs vaig descobrir aquesta aplicació que no coneixia. Us aconsello provar-la seguint el tutorial que hi ha, per exemple, a http://www.howtogeek.com/69753/how-to-cut-your-linux-pcs-boot-time-in-half-with-e4rat . Consell: si amb 120 segons no en teniu prou, editeu el fitxer/etc/e4rat.conf i indiqueu-hi  el temps que us calgui.

-swappines: Fent el que s'indica a https://help.ubuntu.com/community/SwapFaq#What_is_swappiness_and_how_do_I_change_it.3F he notat força diferència

-Prey és un programari que us pot ajudar a recuperar el portàtil o el mòbil si han anat a parar on no tocava.  Tot i que n'hi ha un paquet als repositoris, a mi només em va funcionar el que em vaig baixar de la seva web (l'altre no enviava informes després de marcar l'EEE com a perdut al tauler de control): https://preyproject.com/releases/0.5.9/prey-0.5.9-linux.zip

Per a acabar: què és Linux Mint Debian Edition? Doncs aquí està força ben explicat (que el títol no us despisti): http://www.gustavopimentel.com.ar/2012/03/linux-mint-debian-edition-lmde-update-pack-4-y-alternativas-a-gnome-2