Pàgines

dimecres, 23 de desembre del 2015

Manjaro Linux: un bug i dues solucions

Feia mesos que funcionava amb Linux Mint Debian Edition al netbook nou: no havia aconseguit que Manjaro m'hi funcionés correctament (es quedava sense interfície gràfica i no havia aclarit res amb els missatges d'error que sortien). El funcionament era discretament correcte i no semblava pas que funcionés amb un disc SSD.
Però fa uns dies em vaig decidir a tornar-ho a provar, tot i que el reinici després de la instal·lació acabava amb un bonic kernel panic. Afortunadament però, Manjaro no té ni un ni dos instal·ladors; en té 3: Thus, Calamares i amb intèrpret d'ordres. Total, que després de diversos intents amb Thus vaig provar Calamares i la cosa va funcionar: finalment aconseguia la velocitat típica de Manjaro i ara sí que es nota que corre en un SSD.
El problema era un bug força molest: després de suspendre o blocar la pantalla, aquesta es quedava sense il·luminació, i l'única solució era reiniciar per a poder tornar a funcionar amb normalitat. Però només buscant una mica vaig trobar dues solucions als fòrums d'Arch:
Una consisteix a assignar l'ordre
xset dpms force off
a una drecera de teclat: quan la pantalla es queda sense il·luminació només cal teclejar la drecera i qualsevol interacció posterior amb el teclat o el ratolí tornarà la pantalla al comportament normal.
L'altra es tracta de crear el fitxer /etc/X11/xorg.conf.d/20-intel.conf i posar-hi el següent contingut:

Section "Device"
   Identifier  "Intel Graphics"
   Driver      "intel"
   Option      "AccelMethod" "uxa"
EndSection
No cal ni sortir de la sessió perquè comenci a funcionar correctament :-)