Pàgines

dimarts, 4 de febrer del 2014

"Jo faig servir WhatsApp perquè és el que té tothom"Suposo que això és el que deuen pensar moltíssims usuaris d'aquesta aplicació de missatgeria instantània. O sigui: tipus voto CiU perquè és qui treu més vots -ho sé, aquí cal afegir-hi que la gent el que vol és poder comunicar-se sense trencar-s'hi les banyes-

Trobo que encara fa riure més si pensem que molts dels usuaris d'aquesta aplicació propietària tan insegura deuen ser dels que afegeixen aquell ridícul peu sobre confidencialitat als correus electrònics: se suposa que els preocupa que la seva informació vagi a parar on no toca, però sembla que s'esforcin precisament en provocar que així sigui.

I per si encara no s'ha dit prou vegades: l'argument "total, pel que jo envio, tant me fa que m'espiïn" fa aigües per tot arreu. Primer que res perquè no és cert, i si algú us diu això, proveu de llegir què escriu al mòbil mirant per sobre de la seva espatlla a veure si li fa gaire gràcia. En segon lloc perquè si qui ho diu envia una carta, bé que deu tancar el sobre. I finalment -tot i que segur que trobaríem moltes més raons- perquè està demostrat que aviat o tard s'acaba enviant informació sensible per un canal insegur si s'utilitza prou, com és el cas del WhatsApp.

Ja sé que és gairebé predicar al desert, però ja hi ha qui fa temps que va començar, i mira, jo també vull aportar el meu granet de sorra per mirar d'ajudar a canviar tot això. Us voleu comunicar amb un mínim de garanties? Trieu i remeneu a F-Droid; hi trobareu alternatives amb cara i ulls i de codi obert. O feu una ullada a Telegram; de moment només és lliure la part del client, però els seus desenvolupadors han anunciat alliberar el codi del servidor. En trobareu més informació al blog de @ggrappa.

Recordeu, com deia el Capità Enciam: els petits canvis són poderosos! I si algú us pregunta, desafiant i amb to burleta: "no tens WhatsApp?" li podeu respondre: "és privatiu i insegur; no m'interessa"

Actualització a 06/02/2014 via @pepmayne en relació a Telegram: un senyor que sembla entendre-hi força conclou "avoid at all costs". Romandrem atents a l'espera de més notícies; de moment jo torno a instal·lar ChatSecure -també coneguda com GibberBot- des d' F-Droid, que des del darrer canvi de ROM no la portava al mòbil. També miraré d'esbrinar si amb Telegram passa el mateix que amb WhatsApp, que el desinstal·les però els teus contactes creuen que el segueixes tenint.

Actualització a 15/02/2014: doncs sí: Telegram està tan malparit com WhatsApp en el sentit que en desinstal·lar-lo no pregunta a l'usuari si vol donar de baixa el seu compte. Resultat: els usuaris que tenien com a contacte qui l'ha desinstal·lat, segueixen pensant que li poden enviar missatges. Afortunadament a https://telegram.org/deactivate es pot demanar la baixa, per la qual cosa me l'he hagut de tornar a instal·lar per a poder rebre el codi de desactivació :-(