Pàgines

diumenge, 1 de setembre del 2013

Coses a fer després d'instal·lar Manjaro Linux


Manjaro és una distribucio Linux basada en Arch, a la qual vaig fer cap després de cansar-me d'esperar actualitzacions a Linux Mint Debian Edition, tot i els furibunds atacs d'alguns fonamentalistes de Debian (xist). Anava darrera d'una distribució realment rolling release i que no ho fos només de nom, i després d'estar uns dies fent el tastaolletes amb SparkyLinux, Point Linux i SolydX, vaig acabar decidint-me per Manjaro després de provar-les totes instal·lant-les a un USB.



Manjaro XFCE Edition, el sabor que vaig triar, funciona molt bé out of the box (ja sé que un bajà com jo no hauria de dir aquestes coses, però mira, em feia gràcia), però aquesta és la meva xuleta de coses a fer després de la instal·lació per a, com a mínim, deixar-la al meu gust:

-Configurar el quadre afegint i eliminant elements.  A mi m'agrada saber en tot moment la velocitat de la xarxa i veure l'estat de les memòries física i virtual, en canvi no m'interessa veure-hi el canviador d'espais de treball (si vull canviar ho faig amb el teclat); això va a gust del consumidor :-)

-Tunejar el ratolí tàctil: per a fer que el clic amb dos dits simuli el botó del mig del ratolí,cal afegir "options psmouse proto=imps" (sense les cometes) al fitxer /etc/modprobe.d/options.conf (o crear-lo si no existeix). Hi ha altres possibilitats fent el que s'explica aquí. També es pot modificar la velocitat del doble clic (jo la tinc a 500 ms) perquè resulti més còmode. Finalment, si voleu utilitzar el ratolí a un portàtil funcionant amb bateria, convé modificar el fitxer /etc/laptop-mode/conf.d/usb-autosuspend.conf tal com s'explica aquí per tal que no entri en suspensió.

-Instal·lar whisker menu. Si heu fet anar LMDE amb escriptori Mate sabreu de què parlo; un menú millorat que val la pena provar (amb la .iso actual, 0.8.7, ja ve instal·lat per defecte, de fet és la imatge de més amunt):  

~$ sudo pacman -S xfce4-whiskermenu-plugin

 -Dreceres de teclat: resulten molt còmodes per a dur a terme les tasques més habituals; per exemple l'ordre xfce4-popup-whiskermenu obrirà el menú whisker, o xfce4-session-logout, el de sortida. Jo vaig canviar la de bloqueig de pantalla xflock4 per Ctr+Alt+l, que és la que faig anar habitualment, i tinc Ctrl+Alt+Supr per al menú de sortida. I també es poden executar scripts que tinguem desats amb dreceres de teclat, entrant l'ordre thunar /ruta/script.sh

-Configurar la pantalla de bloqueig per tal que permeti canviar d'usuari, afegint xscreensaver.newLoginCommand: lxdm -c USER_SWITCH al fitxer ~/.Xresources tal com expliquen aquí.

-Desactivar l'IPv6 al Network Manager. Està explicat aquí.

-Posar nano com a editor per defecte: si sou com jo, que vaig pel món fent-me el xulo com si entengués alguna cosa de GNU/Linux però en realitat no en tinc ni idea, pot ser que se us obri el Vi quan aneu a editar el crontab i llavors no sapigueu què fer. Podeu fer que s'obri amb nano afegint export EDITOR=nano al fitxer .bashrc.

-En cas d'utilitzar un portàtil, configurar al gestor d'energia el comportament que volem quan es tanca la tapa i quan es prem el botó d'adormiment, així com la resta de paràmetres.

-Si sou tan perepunyetes com jo i voleu que l'ordre dels botons de les finestres al quadre no sigui el que surt per defecte, i a més es puguin punxar i arrossegar, està explicat aquí com fer-ho.

-Instal·lar Prey per si mai l'ordinador va a parar a unes mans on no tocava. Aquí s'explica com fer-ho.

I fins aquí els meus humils consells. No us fan venir ganes de tastar Manjaro?

4 comentaris:

Francisco ha dit...

Gracias!

Estoy probando varias distros Linux para dejar el Win y Manjaro es delas mejores que he probado: muy rápida, completa y sencilla, pero a la vez potente y con muchas opciones para personalizar si quieres. Además detecta y gestiona automáticamente la energía de mi portátil, y ha sido sencillo conectarle mi galaxy S3!

Bueno, ha llovido mucho desde que probé el primer Linux: un Slackware allá por 1992... y tras varios años de ir probando distros, Manjaro parece que lo ha hecho muy bien. Esperemos que continuen así ;-)

Saludos,
Francisco

Tomàs Mallafré ha dit...

Gràcies pel comentari, Francisco :-)

Antoni Ferrer ha dit...

Bon dia Tomàs ! Jo fa pocs dies que he descobert Manjaro. Saps per què no es pot escoltar Catalunya ràdio amb firefox? Crec que deu ser alguna cosa de flash, però no ho trobo. Amb Chromium va perfecte.

Salutacions des de Mallorca

Tomàs Mallafré ha dit...

Hola UbuntuPollença :-)

No me n'havia adonat que no se sentia Catalunya Ràdio. A mi em passa el mateix :-(
I veig que a RAC1 també han decidit complicar-ho. Afortunadament en aquest món -excepte el Windows, la mort i els impostos- tot té solució: RAC1 es pot escoltar amb el VLC obrint aquest flux de xarxa: http://www.rac1.org/audio/Player/nou_rac1.pls
Pel que fa a Catalunya Ràdio diuen que hauria de funcionar amb aquest: http://www.catradio.cat/directes/catradio_wm.m3u però ni amb VLC, mplayer ni xnoise funciona; tots 3 donen algun error de xarxa executant-los des de la terminal.
Algú no està fent les coses bé, i no crec que sigui a can Mozilla ;-)