Pàgines

diumenge, 2 de juliol del 2023

Es pot viatjar en cotxe elèctric?

Segur que heu sentit a dir que no es pot viatjar en cotxe elèctric. És la frase que irònicament ens diem a un grup d'usuaris, conscients que això no és cert. De fet, acabo d'arribar d'un viatge de 4.200 km... amb un cotxe de només 28 kWh! 

Ens ha ocupat més temps fer el viatge que en un cotxe de combustió? Sí, és clar. Més per algunes sortides d'autopista que pel propi temps de càrrega, però sí, ara mateix es requereix més temps per a viatjar en elèctric. Una altra cosa és si al cap de l'any, tenint en compte el dia a dia, s'acaba estalviant temps fent servir un cotxe elèctric pel fet de no haver d'anar a benzineres a omplir el dipòsit. Hi ha qui diu que sí però sincerament no ho he calculat. Però sí que tinc molt clar, igual que el 99% d'usuaris de cotxe elèctric, que no vull tornar a fer servir un cotxe de combustió mai de la vida. 

Tornant al tema de la bateria del meu cotxe (només 28 kWh) voldria comentar la pregunta número 1 (i equivocada) que ens fan al usuaris de cotxe elèctric: "i quina autonomia té?" La realitat és que no importa. La pregunta a fer-se és si el cotxe serveix per més del 95 dels desplaçaments normals. De la mateixa manera que no ens comprem una furgoneta per si un dia hem de transportar un sofà, no cal comprar un cotxe amb 1.000 km d'autonomia per si un dia els hem de fer. Primer que res perquè pot ser que aquest dia no arribi mai, però també perquè hauria d'estar prohibit fer-los sense aturar-se. També s'hauria de tenir en compte que una bateria més gran (quan arribin les bateries de sodi ja en parlarem) implica més pes i per tant més consum, cosa que penalitza en el dia a dia, i en canvi una bateria més petita provocarà més aturades al viatjar però no serà un drama si no es viatja sovint. 

Es pot viatjar en cotxe elèctric? No, impossible :-)