Pàgines

dilluns, 1 de gener del 2018

Vehicle elèctric: preguntes i respostes

Des del passat mes de juny faig servir un cotxe elèctric. En concret un Renault ZOE, tot i que la marca i model és el de menys en aquest cas.
De vegades em fan preguntes que crec que no són les més adients per tal d'obtenir informació sobre qué és, com funciona, quin estalvi comporta i quins avantatges i inconvenients té actualment un vehicle elèctric. Això és el que m'acostumen a preguntar; hi poso els meus comentaris:

- "Quina autonomia té?" Segurament aquesta és la més correcta de totes les preguntes que em fan. Evidentment, tothom vol saber fins on pot arribar amb qualsevol tipus de vehicle, tot i que aquesta pregunta cada cop té menys sentit en el món dels cotxes elèctrics. Fins fa relativament poc temps es podien fer al voltant de 100 km i gràcies amb un d'aquests vehicles, però això està evolucionant ràpidament: el Renault ZOE amb bateria de 41 kWh té una autonomia real d'uns 300 km en condicions normals, i això afegit al fet que cada cop hi ha més punts de càrrega fa que cada cop sigui menys important fer-se aquesta pregunta. Si algú està interessat en un vehicle elèctric, li aconsello que busqui alguna comparativa per Internet i miri si algun dels models li pot servir per al seu dia a dia, per al 90, 95 o potser  el 99 per cent dels seus desplaçaments, i que miri si li paga la pena fer servir un elèctric habitualment i potser llogar un vehicle convencional (o elèctric!) per a aquells casos excepcionals en els que el seu cotxe no el podrà portar fins on li calgui.

- "Quina potència té?" Meeeeec! Pregunta equivocada. Jo el que aconsello és anar a qualsevol concessionari que comercialitzi vehicles elèctrics i provar-ne un. La potència màxima d'un vehicle elèctric no serveix per a fer-se a la idea de l'acceleració i el parell motor que té si no se n'ha provat mai un.

-"I quant triga a carregar-se?" Evidentment aquesta pregunta és pertinent si ho comparem amb un cotxe convencional, amb el qual normalment conduïm fins que el dipòsit de combustible és gairebé buit i llavors anem a la benzinera per a tornar-lo a omplir. Però la idea en un elèctric no és aquesta: el cotxe es pot carregar a casa quan dormim, o com acostumo a fer jo, mentre estic treballant. Resultat: a mi em costa uns 30 segons (el temps que passo endollant i desendollant) carregar el cotxe, i no haig d'anar fins a una benzinera per fer-ho.

-"Però no surt molt més car?" Rotundament no. Una cosa és la quantitat de diners que costa adquirir un bé o servei, que en el cas d'un cotxe elèctric si el comparem amb el seu equivalent de combustió (i aquí caldria discutir com és aquesta equivalència) és clarament més elevada. Però si aquí hi afegim la millora que suposa en la qualitat de l'aire que respirem, el cost per quilòmetre recorregut, la diferència de preu en les revisions, el menor cost de l'impost de circulació, la gratuïtat en algunes zones d'aparcament regulat i autopistes... un vehicle elèctric no surt més car que un de convencional, sinó tot el contrari.

-"I quant corre?" Bé, si a algú el que li preocupa d'un cotxe és la seva velocitat màxima potser no li interessa un vehicle elèctric. O potser sí!

Qui s'anima a provar-ne un?