La qüestió és que -digueu-me paranoic- si em connecto a una d'aquestes xarxes sempre tiro de VPN, que diuen que val més prevenir que curar. Un company de feina -el mega-geek @mariolorda-em va regalar una fonera 2.0 que va a la perfecció per a connectar-hi per VPN, entre d'altres coses, i ja em faria el fet, si no fos pels miserables 512 kb de pujada que tinc a casa.
Total, que ahir em vaig posar a buscar serveis VPN gratuïts -que sóc catalanet i el forn no està per a brioixos, hescoltyn- i sí que no cal buscar gaire per a trobar-ne, però una altra cosa és que funcionin raonablement bé i que a més es puguin configurar a Linux sense perdre-hi hores. Finalment vaig acabar amb aquests dos:
VPNReactor: Bones instruccions de configuració i ample de banda per a no acabar-se'l (avui l'he provat en una wifi amb 30 Mb de baixada i 10 de pujada i no he notat cap disminució); de fet anuncien ample de banda il·limitat! La pega: amb la versió gratuïta es pot navegar durant mitja horeta amb tot el que doni la xarxa local, però quan s'acaben s'ha d'esperar 30 minuts per a poder tornar a gaudir-ne 30 més. No hi ha cap pa que no costi una coca, o això o pagar!
VPNKeys: Aquí les instruccions no són tan fantàstiques, i de fet em va costar sortir-me'n, però al final tot té solució (excepte la mort, els impostos i Espanya); així és com ho vaig fer:
-Network manager - Connexions VPN - Configura la VPN
-Clic al botó "Afegeix", Protocol de túnel punt a punt (PPTP)
-Al nom de la connexió, el que vulguem (ens servirà per a identificar la VPN a l'hora de connectar)
-Passarel·la: us1.vpnkeys.com
-Nom d'usuari: vpnkeys
-Contrasenya: uieoddw (convé que ens donem d'alta, perquè la van canviant i ens comunicaran la nova per correu electrònic)
-Clic al botó avançat; als mètodes d'autenticació només ha de quedar marcat MSCHAP i MSCHAP v2, i s'ha de marcar l'opció "Utilitza el xifratge punt a punt (MPPE)
A funcionar!
No me n'he sortit amb OpenVPN, però amb PPTP em funciona bé. Un comentari respecte a aquest proveïdor: es pot accedir fàcilment via emulador de terminal executant aquesta ordre com a superusuari:
# openvpn --config /ruta_al_fitxer_baixat/uk1.vpnkeys.com.udp.ovpnEl que passa és que -potser només són manies meves, però mira- si es perd la connexió i la finestra del terminal no està visible, no se sap que s'ha perdut; en canvi funcionant amb el Network Manager, la icona sempre està visible i és fàcil de veure si la connexió està activa o no.
Aquest altre servei no té tan ample de banda com VPNReactor, però la connexió gratuïta no té límit de temps.
Una reflexió a tot plegat: si teniu bon ample de banda a casa -cal tenir-ne també de pujada!- no caldrà que us refieu de proveïdors externs; utilitzar aquests serveis implica refiar-se d'algú que pot tenir totes les bones referències del món, però al capdavall això pot no ser garantia de res.
I encara un últim apunt: aquests serveis tenen un avantatge afegit: us heu trobat mai de voler accedir a determinats continguts i no poder-ho fer com a conseqüència de la vostra IP? Doncs això pot ser la solució. De fet, si us fixeu en el primer enllaç d'aquesta entrada, l'extensió és .nl: quan he fet la cerca, tenia una IP d'Amsterdam assignada :-)
Actualització a 19/04/2016:
VPNbook: Instruccions de configuració aquí.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada